Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

Over ons

Foto Over Ons
Foto: collectie CODA Archief

Beladen geschiedenis: licht op de schaduwkant

De geschiedenis van Apeldoorn kent zwarte bladzijden die om verschillende redenen beladen zijn. Gebeurtenissen, momenten en perioden waaraan we minder graag herinnerd worden, omdat ze ook jaren later nog gevoelens van schuld, schaamte, onbegrip of machteloosheid kunnen oproepen.

De massale Duitse aanwezigheid in Apeldoorn vanaf 1943 is bij uitstek zo’n stuk beladen geschiedenis. Een stuk geschiedenis dat nooit veel aandacht heeft gekregen – en dat terwijl de dramatische gebeurtenissen in de laatste twee oorlogsjaren zo’n grote invloed op Apeldoorn en de Veluwe hebben gehad.

Die beladen geschiedenis negeren helpt echter niet. Juist door deze te belichten, ontstaat een beeld van het verleden dat veelzijdiger, realistischer en interessanter wordt. Een beeld dat uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan en meer context te creëren.

Over het project
Met het project 'Beladen geschiedenis: licht op de schaduwkant’ maakt CODA in samenwerking met Stichting Apeldoornsche Bosch die zwarte bladzijden en de daaraan verbonden plekken in en om Apeldoorn zichtbaar die gerelateerd zijn aan het nationaalsocialisme en de Duitse aanwezigheid ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Deze website maakt samen met een wandelroute en de bijbehorende audiotour deel uit van dit project. Er moet nog veel meer onderzocht worden, maar met dit project is een start gemaakt met het on- en offline in kaart brengen Apeldoorns beladen geschiedenis.

direct naar

Beladen locaties

lees verder

Personen

lees verder

Over ons

lees verder

Partners

Partner Coda
Partner Vfonds
Partner Gemeente Apeldoorn
Partner Veluwe Remembersentrum

Draai je telefoon
voor de beste beleving